Riskli Yapılarla, Depremde Hasar Gören Yapıların Dönüşümünü Sağlamak Amacıyla İmar Planına Plan Notu Eklenmesi
Karar Tarihi: 04.01.2023 Karar No: 008
Belediye Meclisi 5393 sayılı Belediye Yasanın 20. Maddesi gereğince Ocak ayı olağan toplantısı 1.birleşimini yapmak üzere Belediye Başkanı Osman GÜDER’in Başkanlığında toplandı.
Gündemin 8’inci maddesi; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 25.11.2022 tarihli ve 44184 sayılı yazısı ile Meclise havale edilen ve Belediye Meclisince karara bağlanmak üzere 01.12.2022 tarih ve 218 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen Riskli yapılarla, depremde hasar gören yapıların dönüşümünü sağlamak amacıyla imar planına plan notu eklenmesi ile alakalı komisyon raporu okunarak gereği görüşüldü.
İmar Komisyonu raporunda: “İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün talebi ile Battalgazi sınırları içerisinde bulunan riskli yapılarla, depremde hasar gören yapıların dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlatılan plan notu ilavesinin meclisimizce görüşülerek karara bağlanması talep edilmektedir.
Söz konusu talep dosyası Battalgazi Belediye Meclisince karara bağlanmak üzere 01.12.2022 tarih ve 218 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilmiştir.
Dosyada yapılan incelemeler neticesinde; İlimizde, kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi, imar planlarının da bu kapsamda uygulanabilir şekilde düzenleyici işlem tesis etmesinin gerektiği, yapılaştığı dönemde yürürlükte olan imar planına ve imar mevzuatına uygun bir şekilde ruhsat alarak yapılaşmış, günümüz itibariyle deprem riskine karşı dayanıksız olarak tespit edilen binaların, sonrasında onaylanan imar planlarında alınan kararlar gereği yapılaşma alanlarının azalması nedeniyle dönüşümünün gerçekleştirilemediği, bu kapsamda söz konusu koşullara sahip, onaylı ruhsat belgesi bulunan, depreme dayanıksız hale gelmiş binaların yıkılıp yeniden yapılmasını ayrıca; Malatya ili genelinde 24.01.2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda 7269 sayılı kanun kapsamında acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak belirlenen yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esasların 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına plan notu olarak ilave edilmesi teklifi, aşağıda maddeler halinde yazılı teklif plan notlarının Malatya genelindeki tüm 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına ilave edilmesi talebi yürürlükteki yasalar ve yönetmelikler ile 5393 sayılı yasanın ilgili hükümlerine göre değerlendirilmek ve karar alınmak üzere hazırlatıldığı görülmüş olup;
1-Bu plandan faydalanacak yapıların; 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olması, veya 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylı hasar tespit sonuçlarına göre; acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olması ve 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine göre ruhsat ve/veya yapı kullanım izin belgesinin bulunması ve meri imar planına göre yapılaşma izni bulunan alanlarda kalması gerekmektedir.
2-Toplam inşaat alanı; onaylı ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesinde belirtilen alan esas alınarak hesaplanır.
3-Meri imar planında belirtilen yol ve donatı alanları terkleri yapılmadan uygulama yapılamaz.
4-Uygulama yapılan parsellerde yapı yükseklikleri, yapılaşma düzeni, meri imar planlarına ve/veya çevre yapılaşma şartlarına ve varsa siluet kararlarına uygun olarak, ilgili idaresince hazırlanacak imar durumu ve onaylanacak mimari projede belirlenir. Bu kapsamda yapılacak uygulamalarda, yeni yapıların kullanım amacı meri imar planlarına göre belirlenir.
5-Taban Alanı Kat Sayısı (TAKS) tanımlanmamış Ayrık, Ayrık İkiz ve Blok nizamlı yapı adalarında; ilgili İlçe Belediyesince, aynı ada/parsel içerisinde yer alan gabarisinde ruhsatlı olarak teşekkül etmiş mevcut yapıların bahçe mesafelerini dikkate alarak ada bazında ada etüdü yapılır.
6-Taban alanı; Bitişik nizamlar hariç parseldeki mevcut ruhsatlı yapının yapı ruhsatı ve eki mimari projesi üzerinden yürürlükteki İmar Yönetmeliğine göre hesaplanan taban alanını ve hiçbir şekilde parsel alanının, %60’ını aşamaz.
7-3194 sayılı İmar Kanunun Geçici 16. maddesine (Ek: 11.5.2018-7143/16 md.) göre yapı kayıt belgesine konu edilen alanlar bu kapsamda değerlendirilmez ve kazanılmış hak oluşturmaz.
8-Bu plan notundan yapı yasaklı alan, heyelan alanı, taşkına maruz alan, kıyı alanı, tarımsal nitelikli alan, orman alanı, sit ve diğer koruma alanları, hassas alanlar, doğal karakteri korunacak alanlar, dünya mirası alanları, 5366 sayılı Kanun gereği Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen yenileme alanları ve diğer özel kanunlar ile belirlenen alanlarda kalan taşınmazlar faydalanamaz.”
9-Mevcut yapının bulunduğu parsel ruhsatın alındığı tarihten sonra ifraz edilmiş ise bu usul ve esaslara göre uygulama yapılamaz. Ancak, tevhit edilmiş olması durumunda veya tevhidinin talep edilmesi halinde taban alanları toplamı; tevhitten önceki onaylı ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesinde belirtilen toplam taban alanlarını aşmamak kaydıyla ilgili ilçe belediyesince onaylanan ada etüdüne göre uygulama yapılabilir.
10-Meri imar mevzuatına göre yapılması zorunlu olan, tabi veya tesviye edilmiş zemin altında kalan ortak alanlar nitelindeki (otopark, sığınak, su deposu vb…) alanların toplam yapı ve inşaat alanından kayıp yapılmadan yapılması sağlanacaktır.
Maddelerinin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının plan notlarına eklenmesi talebinin komisyonumuzca uygun olduğuna oy birliğiyle karar verilmiştir.” Denilmektedir.
Mecliste yapılan müzakere sonucunda; Riskli yapılarla, depremde hasar gören yapıların dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlatılan 10 maddelik plan notların, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planına eklenmesi teklifinin, İmar Komisyonu Raporu doğrultusunda uygun olduğuna oy birliği ile karar verildi.