Tarihi Eserler

Tahtalı Hamam Müzesi

Tahtalı Hamam Müzesi

Battalgazi İlçesi’nde Büyük Mustafa Paşa Mahallesinde bulunan 19.yy. tarihlendirilen Tahtalı Hamam güney-kuzey doğrultusunda inşa edilmiş “haçvari dört eyvanlı ve köşe halvet hücreli” bir plana sahiptir. Hamam soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, malzeme ve su deposu gibi bölümlerden oluşmaktadır. Gerek mahalle içindeki kültürel dokuyu yansıtması gerekse benzeri örneklere nazaran günümüze daha korunaklı ve sağlam ulaşması yönüyle büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda oluşturulan müzemiz, Osmanlı toplumunda suyun gündelik yaşamdaki yerinin, öneminin ne olduğunu, tarihsel süreçteki değişiminin, gelişiminin nasıl gerçekleştiğini hamam kültürüne ait gelenek ve göreneklerin ziyaretçiye aktarılması bakımından önem taşımaktadır. 2014 yılında Battalgazi Belediyesi tarafından tapusu alınan hamamın restorasyon çalışmaları 2018 yılında tamamlanmış ve müzeye dönüştürülmüştür. 


Müzemizde Damat Hamamı, Asker Hamamı, Sünnet Hamamı, Kırk Hamamı, Zengin Hamamı, Kız Bakma ve Gelin Hamamı gibi Eski Hamam Kültürü balmumu heykelleri, hamam tasları, takunyalar, sabunlar, kildanlar vb. hamam malzemeleri ile yaşatılmıştır. Ayrıca Sözlü Tarih Odası oluşturulmuş elektronik ortamda hamamın tarihçesi ve hamam ile ilgili bilgiler ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.

Hamamın halvet ve su deposu diye tabir edilen bölümlerinde hologram teknolojisi kullanılarak, diğer müzelerden ayrılıp yaşayan müze haline gelmiştir.